Nasz wędzony pstrąg spełnia nowe normy!
Zlecone przez Głównego Lekarza Weterynarii badania monitoringowe produktów wędzonych - w tym ryb - zostały przeprowadzone na naszym tradycyjnie wędzonym pstrągu - spełnia on nowe restrykcyjne normy - zgodnie ze sprawozdaniem z badań: zawartość benzo(a)pirenu <1,6 µg/kg produktu, natomiast zawartość sumy czterech WWA <6,4 µg/kg produktu (zgodnie z rozporządzeniem 853/2011 dopuszczalne odpowiednio 2,0 oraz 12,0).
Dokładne wyniki badań naszego pstrąga:
Benzo(a)antracen - 0,28 µg/kg (poniżej LOD - limit of detection);
Chryzen - 0,94 µg/kg;
Benzo(b)fluoranten - 1,45 µg/kg;
Benzo(a)piren - 0,16 µg/kg (poniżej LOD - limit of detection).
Dodatkowo przeprowadziliśmy badania pstrąga świeżego oraz wędzonego z surowca świeżego i mrożonego i porównaliśmy otrzymane wyniki do ryb wędzonych nowoczesnymi metodami (zewnętrzna wytwornica dymu, preparat dymu wędzarniczego) - pełny tekst zostanie opublikowany już wkrótce w prasie specjalistycznej.