top of page

Naukowo

W 2005 roku ukończyłem studia na ówczesnej Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, na Wydziale Towaroznawstwa i zaraz po nich rozpocząłem studia doktoranckie na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie pod kierunkiem prof. dr hab. Stefana S. Smoczyńskiego. Rozprawę doktorską zatytułowaną „Czynniki kształtujące skład kwasów tłuszczowych i wybranych ksenobiotyków w tłuszczu mięsa ryb słodkowodnych” obroniłem w 2010 roku już na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Poniżej zamieszczam kilka ciekawych artykułów dotyczących ryb słodkowodnych oraz najciekawsze fragmenty wyników, które otrzymałem badając również swoje ryby.

- Jarosław Parol

Całą rozprawę doktorską można pobrać poniżej lub z Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej

Nasz wędzony pstrąg spełnia nowe normy!

Zlecone przez Głównego Lekarza Weterynarii badania monitoringowe produktów wędzonych - w tym ryb - zostały przeprowadzone na naszym tradycyjnie wędzonym pstrągu - spełnia on nowe restrykcyjne normy.

Co z tym wędzeniem?

W związku z wejściem w życie z dniem 1 września 2014 roku rozporządzenia 853/2011 odnośnie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w środkach spożywczych producenci posiadający w swojej ofercie wyroby mięsne i rybne wędzone będą musieli...

Pstrąg, łosoś, panga, tilapia i inne...

Zachęcam do zapoznania się z treścią artykułu - aby dostarczyć organizmowi rekomendowaną dzienną dawkę dwóch kwasów tłuszczowych grupy omega 3 (EPA i DHA) wystarczy zjeść 55 g mięsa pstrąga, a pangi aż 4 kilogramy!!!

Prozdrowotne cechy mięsa ryb

Żywność funkcjonalna nabiera w naszym kraju coraz większego znaczenia, Polacy zaczynają dostrzegać potrzebę zdrowego odżywiania, a wzrost świadomości konsumentów...

Raport numeru - Pstrąg tęczowy

Raport Magazynu Przemysłu Rybnego - Kilka słów na temat pstrąga tęczowego w Polsce i w Europie. 

Ocena wartości odżywczych ryb

Strona internetowa http://www.produktyrybne.pl/ powstała w ramach projektu "Określenie na podstawie badań walorów żywieniowych ryb i przetworów oraz ich bezpieczeństwa zdrowotnego", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej Sektorowego Programu Operacyjnego...

bottom of page